NFL izvrsni Paul Hornung tuži tvrtku za kacigu jer ga nije zaštitio

Pro Football Hall of Famer i bivši pobjednik Heisman Trophyja Paul Hornung tužili su proizvođača opreme Riddell u četvrtak, govoreći kako su nogometne kacige koje je nosio tijekom svoje profesionalne karijere u pedesetim i šezdesetima nisu uspjeli zaštititi od ozljede mozga.

Odvjetnici 80-godišnjeg Hornunga podnijeli su Bet365 građansku tužbu u Okružnom sudu u Cook Countyu u Chicagu, imenujući tvrtku Rosemont kao okrivljenika. Ona traži neodređene štete.

Hornung je pretrpio višestruke potrese kao trčanje natrag za Green Bay Packers i dijagnoza je demencija, navodi se u tužbi.Rekao je da je neurodegenerativna bolest povezana s ponavljajućom traumatskom glavom. Suvremene tužbe sportaša postale su uobičajene posljednjih godina usred sve većeg svijesti o dugoročnim posljedicama ponovljenih udaraca u glavu i Riddell je također se bori s parnicama negdje drugdje. Riddell je 1939. godine počeo proizvoditi kacige bez plastike, a to ih je označavalo kao sigurnije alternative onima – češće u to doba – oblikovane od kože, prema podnošenju od osam stranica.Hornung, kaže, nosio je Bet365 kožnu kacigu kad je igrao za Notre Dame na koledžu, ali prebacio se na Riddellove plastične kacige u NFL-u. Erin Griffin, glasnogovornica za Riddell, odbila je komentirati poruku e-pošte , rekao je: “Naša je politika da ne komentiramo parnice koje su u tijeku.” Hornung je 1956. godine osvojio heisman u Notre Dameu gdje je igrao kapetan. Packers ga je odabrao kao cjelokupni nacrt No1 godinu kasnije.Bio je NFL MVP 1962. godine i igrao je na četiri prvenstva: 1961., 62., 65. i 66. Jedan od odvjetnika Hornunga rekao je da je Riddell znao dovoljno o opasnostima potresima prije više od pet desetljeća kako bi upozorio “Istraživanja koja potječu iz ozljeđivanja glave povezanih glave 19. stoljeća do trajnog oštećenja mozga, ali Riddell nije uspio priopćiti opasnost za g. Hornung”, izjavio je Bet365 odvjetnik William Gibbs u pisanom izjavu.

Hornungova žena, Angela Hornung, također je imenovana kao tužiteljica u tužbi, koja kaže da je “patila i nastavit će patiti” zbog gubitka muževe ljubavi i druženja kao posljedica njegovih ozljeda.

Riddell se uspješno borio s nekim parnicama.Žiri iz Los Angelesa 2014. godine utvrdio je da Riddell nije bio odgovoran za ozbiljnu ozljedu mozga nogometaša Bet365 klađenje putem interneta srednje škole koji je pretrpio štit u kacigi tijekom igre.

Riddell, koji pruža kacige svaka razina nogometa – od profesionalaca do Pop Warnera – javno je rekla da je posvetila ogromne resurse za razvoj opreme koja može smanjiti rizik od razarajuće ozljede glave.